Подагра

В последно време в резултат на консумацията на застояли меса и други некачествени храни много хора започнаха да боледуват от подагра.

Диагностиката на подаграта на пръв поглед е проста работа, заболи те палеца на крака – всичко е ясно.

Проверява се пикочната киселина и ако е по-висока от 410mmol/l и царската болест е налице.

Въпреки че никой не иска да е болен или да страда от болест, само по прякора си „болестта на богатия човек“ не звучи като най-лошото за което трябва да мислим.

Подаграта получава този прякор заради асоциацията си със скъпите храни, червеното месо и алкохола, които се считат за допринасящи фактори и причини за подагра.

И тъй като само богатите хора могат да си позволят редовно такива снизхождения затова те често са били засегнати. Въпреки че това не винаги е било така, остава фактът, че Бетховен, Чарлз Дикенс и Бенджамин Франклин са страдали от тази болест, а всички са водели доста богат живот.

Какво е подаграта

Какво точно представлява тя?


Подаграта е вид артрит

Изглежда често срещано погрешно схващане, че артритът е нещо, което засяга само възрастните, но истината е, че много случаи на артрит, особено подагра, се диагностицират всяка година.


Според официалната медицина подаграта е неизлечимо заболяване и е спътник до края на живота ти.

Дали всичко това е така на практика?


Подаграта може да се прояви в такова разнообразие от форми

че може да обърка и най-добрите специалисти и болестта да се развива десетки години в организма (дори в няколко поколения) без да може да се докаже, че това е подагра.

Пациентите се лекуват от най-различни предполагаеми заболявания без да се допусне, че това е подагра.

Тя се счита за най-болезнената форма на артрит и се появява, когато в организма се натрупа твърде много пикочна киселина. Това изобилие може да има различни въздействия върху организма включително:

  • развитието на остри кристали на пикочна киселина в ставите, често в големия пръст
  • депозити на пикочна киселина, които се появяват като бучки под кожата (известни също като тофи)
  • както и потенциала за камъни в бъбреците от кристали на пикочна киселина


Обикновено подаграта засяга големия пръст на крака

Въпреки това, това може да повлияе на - стъпването на човек, глезените, петите, коленете, китките, пръстите и лактите.

Макар, че със сигурност се счита, че диетата играе голяма роля в развитието и борбата с подаграта - стреса, консумацията на алкохол и наркотици, както и други заболявания, всички те могат да допринасящи фактори.

Мъжете обикновено са по-силно засегнати от подагра, отколкото жените. Обикновено те са защитени преди менопаузата поради повишени нива на естроген в телата си.

Най-често срещани симптоми на подагра:

1. Натрупване на пикочна киселина

От всички симптоми, свързани с подагра,


натрупването на пикочна киселина със сигурност е запазената марка и е основен фактор за появата на повечето други симптоми

Докато повечето свързват подаграта само с краката, е възможно, тъй като болестта прогресира при натрупването на пикочна киселина, в други части на тялото. Хората носят дълги години упорити екземи, обриви, сърбежи и рани които не се поддават на никакво въздействие и лечение. Най-често това е дело на пикочната киселина.

  • *Тя може да се прояви като напукана кожа около и по половите органи, а при жените под гърдите където има отлагане на пот.

Диетата обикновено е най-популярният начин за преборване с тези симптоми на подагра. Пикочната киселина се получава от нещо, наречено пурин, който се намира в в изобилие в определени храни като аншоа, някои зърна, черен дроб и алкохол. Когато излишък от пикочна киселина попадне в тялото ви, той може да кристализира, причинявайки болки.

Натрупване на пикочна коселина

Чрез премахването на тези храни и други, които са с високо съдържание на пурин, човек със случай на подагра често може лесно да управлява симптомите си, както и други хора, които все още не са диагностицирани, могат да избегнат на първо място случай на подагра.

Пикочната киселина в много случаи може да се прояви като сърбеж около ануса и вътре в самия анус и правото черво. По този начин може да се създаде заблуда, че страдате от хемороиди, а то не е така.

Пикочната киселина създава много заблуждаващи симптоми и на практика колкото и лесна да изглежда диагностиката то тези симптоми могат заблудят и много добри специалисти дори по отношение на костната система.

Кристализирането на пикочната киселина може да стане и само в една става (рамо, коляно) и по този начин да ни насочи в съвсем погрешна посока. Малкото отлагане на пикочна киселина в ставите може да става в продължение на години и тъй като е в малки количества постепенно да доведе до сериозни поражения на ставите.

2. Болка в пръста

Големият пръст на крака и околността е може би най-честото място за човек, в което се проявява болестта и именно поради този факт може да възникне усещане за болка в тази обща зона.

Признак за подагра болка в пръста

Болката в пръста на крака се причинява от натрупване на пикочна киселина в ставите и около костта, което може да причини подуване и зачервяване. Въпреки че в много случаи тази болка може да бъде минимална и да се смекчава допълнително чрез ранно откриване и лечение, в някои тежки случаи болката може да доведе до накуцване, което може да продължи с часове и дори дни.

Подаграта и нейния стадий на развитие, това колко голямо може да бъде нейното въздействие върху човек - се различават в зависимост от конкретния случай и други фактори - като диета и физическо благополучие.

Болка в пръста

Когато болката в стъпалото стане силна, здравните специалисти съветват то да се повдигне, което му позволява да се “изцеди” естествено. Могат да се предписват и противовъзпалителни средства и охлаждане на засегнатата област може да облекчат болката.

3. Синина (Лилава или много червена кожа)

Много хора, които страдат от подагра, съобщават за много зачервена, понякога пурпурна кожа около ставите в засегнатата област. На пръв път това може да се прояви като инфекция или необяснима синина.

Ако забележите това по ставите си, особено на стъпалото и около пръста на крака, и не можете да си обясните причината, може би е разумно да отидете на лекар.

Облекчаването на подаграта никога не е незабавно, проактивността може да ви помогне да спестите много проблеми в дългосрочен план.

Признак за подагра синина

4. Топлина и подуване

Както много често се случва с подуване и възпаление, засегнатата област може да се почувства топла и раздразнена.

Обикновено това усещането ще се отрази само на силно подута зона. Ако е налице, тази област може да е болезнена на допир, а при подуване движението може да бъде ограничено.

За да се преборите с този симптом, първата ви стъпка трябва да бъде да охлаждане на зоната, което не само ще облекчи болката, но и ще помогне за намаляване на отока. Противовъзпалителните могат да бъдат полезни, но трябва да използвате пестеливо, тъй като с времето могат да загубят ефективността си върху организма.

Признак за подагра подуване

Ако забележите, че симптомите продължават или се влошават, препоръчваме ви да посетите здравен специалист за пълна диагноза и по-информативна препоръка за лечение.

5. Лющене и сърбеж

Въпреки че не са толкова болезнени, симптомите на сърбяща и лющеща се кожа са по-досадни от всичко друго.

Както споменахме по-рано, понякога, когато кристалът на пикочната киселина се натрупва в ставите, те могат да образуват топфи или хеликови бучки и неравности, които могат да се образуват под и около кожата.

След време обаче, за щастие, обикновено като индикация за затихване, кожата около ставата може да започне да се лющи. Това се случва по-често в случаите, когато раната се възпали, подуе и раздразне.

Признак за подагра лющене и сърбеж

Ако забележите такива симптоми в резултат на подагра и искате да вземете мерки - поддържайте кожата и околните зони достатъчно овлажнени. Това ще предотврати напукване на кожата и ще помогне за смекчаване на сърбежа и лющенето.

6. Чувствителност

Ако попитате някой, който страда от подагра, ще каже, че е болезнено и неприятно. Често се случва симптомите да останат за дълги периоди след като болката утихне.

Обикновено подаграта предизвиква болка в засегнатата става. Въпреки това, след като тя отшуми, често се случва човек да е чувствителен в зоните, където някога е била болката.

Това ще се прояви в областта на пръстите на краката и може да се придвижи до коляното ви, в зависимост от нивото на засегнатост. Този дискомфорт може да бъде толкова тежък в някои случаи, че страдащите съобщават и невъзможност да ходят или да качват каквато и да е тежест върху засегнатата област, докато премине.

Чувствителност в коляното

Добрата новина е, че тази чувствителност обикновено отшумява във времето и всичко, което се изисква е малко търпение, малко почивка и релакс.

7. Изключителни болка

Досега сме били доста повърхностни по отношение на симптомите на подагра. Информация за тях знаем от страдащите.Истината е, че подаграта може да накара човек да изпитва силна болка - и това се случва внезапно, и е изтощително.

Като се има предвид какво знаем за подаграта и как натрупването на пикочна киселина оставя отлагания на кристали в ставите и знаейки, че ставите на тялото ни са в постоянно движение, често в покой. Тогава, когато определени движения и маневри карат тези кристали за да се движат, може да засегнат нерв (буквално и метафорично).

Въпреки това е добре да се отбележи, че пристъпите на силна болка не се локализират само в ставите, когато става дума за подагра. Много пациенти съобщават, че изпитват интензивно мигрена като главоболие в резултат на подагра, каквато не са изпитвали преди това.

Признак за подагра главоболие

Ако забележите, че изпитвате силна болка, първото нещо, което винаги трябва да направите, е да отидете незабавно при вашия здравен консултант. Медикаментите за болка и изстудяването също могат да се използват, за да помогнат за болката в зависимост от това, откъде произхожда.

8. Болка през нощта

Просто си представете - след тежък работен ден се прибирате у дома, отпускате се пред телевизора и евентуално си лягате. Всичко е наред, лягате в леглото си и се чувствате добре, но изведнъж се събуждате посред нощ със страшна болка. Може би пламва подагра.

Може да възникне внезапно и без предупреждение, а свързаната с тях болка може да бъде доста болезнена за някои. Каквито и промени да направите, за спокоен сън, болката обикновено е резултат от подуването и възпалението на ставите, и каквото и да е количество възглавници няма да помогне

Признак за подагра болка през нощта

Много хора ще се опитат да използват лекарства срещу болка и помощ за сън.

9. Зачервяване

Когато ставите се инфектират, те обикновено започват да набъбват и да се зачервяват. Това зачервяване е резултат от раздразнение и триене дълбоко във вашите стави.

Признак за подагра зачервявания

Докато зачервяването е стандартно, когато става дума за подагра, има някои неща, които човек може да направи, за да пребори този симптом. Охлаждането на засегнатите области ще помогне при подуване, което също ще помогне и за зачервяването. Ако отшуми, също ще можете да изключите сумнения за обрив или някакъв вид вирусна инфекция.

10. Камъни в бъбреците

Както споменахме по-рано, основната причина, която причинява подагра е изграждането на пикочна киселина, която всъщност започва да кристализира и оставя отлагания в ставите. Те обаче не са единственото място, на което тези отлагания могат да се озоват.

Признак за подагра камъни в бъбреците

Често този кристал може да пробие в бъбреците, причинявайки невероятно болезнени камъни в тях. Когато вече присъстват, те могат да причинят много попражения и процесът на преминаването им включва или много болка, или операция.

11. Подкожни възли

Възлите, получени от подагра, се наричат ​​тофи. Това са отлагания на кристална пикочна киселина и други вещества на повърхността на кожата ви.

Когато тофите пробият кожата, тя често може да изглежда като жълта или бяла на цвят.

Кожни деформации

Тофите са едни от страничните ефекти, които за щастие отшумяват скоро след като повечето пациенти с подагра започват да приемат медикаменти или потърсят професионално лечение.

12. Ограничено движение

Подаграта може да причини ограничен обхват на движение в почти всички ваши стави.

Те често е причинено от почти невидимите възли на тофи и може да бъде добър индикатор за подагра, присъстваща в тялото.

Ограниченото движение може да се прояви с почти никакви други симптоми.

Признак за подагра ограничено движение

Ако забележите подуване, което просто не изглежда нормално, без нараняване в дадена зона на тялото ви, винаги е добре да го проверите, тъй като може това да индикатор за болестта.

Важно е да запомните

Че подаграта е хронично заболяване и ако не се лекува, прогресивно ще се влоши.

Както повечето други заболявания, тя трябва да бъде открита рано, за да се възползвате максимално от лечението. Като знаете за какво да внимавате, можете да сте наясно с признаците и симптомите на подагра, преди тя да има шанс да повлияе сериозно на живота ви.

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН