Контрол над кръвното налягане

Според изследванията, повече от 70% от възрастното население, които имат хипертония, биха могли да я подложат под контрол, като направят едно просто нещо - да се наблюдава у дома.

Важно е да направите това, особено ако вече сте били диагностицирани с високо кръвно налягане или ако вашият здравен консултант се опитва да разбере дали имате такова.

По този начин можете да се уверите, че сте на правилно лечение, в подходящите дози или от друга страна, че не приемате медикаменти излишно.

Измерването вкъщи също може да даде по-точна картина на кръвното ви налягане, отколкото официалните посещения в лекарски кабинет. Там понякога хората могат да изпитат повишаване на кръвното налягане и показанията му по начин, по който не се случва, когато вземат отчитанята от вкъщи.

Поради тези вариации, както и по редица други причини, експертите твърдят, че хората, чието кръвно налягане се издига в границите от 130/80 mm Hg или по-високо, трябва да се уверят, че се наблюдават и у дома.

Ето някои съвети, които трябва да знаете, за да направите това правилно:

Стъпки за правилно измерване на кръвното налягане

Купете си добър апарат

Домашните апарати за измерване на кръвното налягане се предлагат като маншети за ръка, за китката и пръстите. От трите, най-препоръчителен е автоматичния модел за горната част на ръката (тези на китките и пръстите произвеждат по-малко надеждни показания.)


Уверете се, че маншетът ви пасва: Ако е твърде голям или малък, можете да получите грешни отчитания.

Уверете се, че е точен

Преди да използвате даден апарат за първи път, проверете показанията с този спрямо на вашия здравен консултант.

Проучване установява, че около една трета от домашните апарати за кръвно налягане имат разминаване с поне пет точки.

Ако систолното им (горно число) отчитане е в рамките на около 10 мм, това е достатъчно точно.

Също така добра идея е: да накарайте лекар или медицинска сестра да ви наблюдават как правите показания за кръвното си налягане, за да сте сигурни, че го правите правилно.

Подгответе се предварително

  • не трябва да пушите, да консумирате кофеин или да спортувате в рамките на 30 минути преди проверка на кръвното си налягане
  • Нако ви се ходи до тоалетна,, направете го преди да започнете

Измерването на кръвното налягане с пълен пикочен мехур може да добави 10-15 точки към вашето отчитане.

  • как стоите също има значение

Наклоняването или седенето с неподпрян гръб или крака може да повиши четенето ви с 5 до 10 точки, а кръстосаните крака от 2 до 8 точки.

Чай от маточина - irisolog.bg

За най-добри резултати:

  • седнете на стол, добре облегнали гърба си
  • краката трябва да са свободни, а не кръстосани
  • ръката ви да е подпряна на равна повърхност (например маса), като горната част на ръката е в нивото на сърцето
  • не говорете по време на измереването

Говоренето с партньора или разговора по телефона, докато отчитате кръвното си налягане, може да добави 10-15 точки към вашия резултат. Опитайте се да запазите тишина и спокойствие.

  • накрая, поставете маншета върху гола ръка

Обвързването му с връх на дрехите, а не с гола ръка, може да добави 10-40 mm Hg на измерване.

Бъдете консистентни

Ако следите кръвното си налягане в домашни условия - уверете се, че го правите по едно и също време всеки ден.

И не е необходимо да го правите прекалено често на ден, защото е невъзможно да се сигурни, че сте правили всички неща, които трябва да правите - като почивате за пет минути, не приемате кофеин в продължение на 30 минути и т.н.


Сутрин, преди да сте яли или изпили сутрешното си кафе - е идеалното време за измерване на кръвното налягане.

Идеално време за измерване на кръвното налягане

Вземете няколко показания

Препоръчва да се правят две или три четения, през една минута едно от друго. И записвайте резултатите си, което е важно за следене на резултатите ви.

Някои апарати също ви позволяват да качвате своите показания на защитен уебсайт. Ако някое четене изглежда изключено, не го изхвърляйте. Дръжте го заедно с останалите и го представете на вашия здравен консултант на следващата си среща.

Ако показанията на вашето кръвно налягане внезапно надхвърлят 180/120 mm Hg, изчакайте пет минути и направете тест отново. Ако следващото четене все още е необичайно високо, незабавно се свържете със специалист.

Ако следите кръвното си налягане в домашни условия - уверете се, че


го правите по едно и също време всеки ден

Следете показателите си

Важно е да наблюдавате и следите здравето си преди всичко сами в домашни условия. Добре е да знаете за това как функционира тялото ви, как да следите жизнените си показателите и как да се грижете за себе си. Но при нужда винаги да се консултирате със специалист.

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН