Жлъчният мехур (жлъчка)

Жлъчният мехур (известен в разговорния език и като жлъчка) е един от най-важните органи в организма ни, защото


в него се събира жлъчният сок, който има важна роля за разграждането на мазнините в тялото

Не се чувствайте твърде зле, ако сте забравили, че имате жлъчен мехур - това е една от онези части на тялото, които хората са склонни да игнорират, освен ако няма проблем. И така - това е онази малка торбичка под черния дроб, чиято основна функция е да съхранява жлъчния сок, който ви помага да усвоявате мазнините.

Разположение на жлъчката жлъчнен мехур

И следващия път, когато хапнете едно плато със сирена например, можете да й благодарите за това, че си е свършила работата.

Размерът му е колкото на малка круша и изглежда горе долу като нея. Точно преди да вземете първата хапка пица, жлъчният ви мехур е пълен с жлъчния сок - алкална течност, която се произвежда в черния дроб, транспортира се до жлъчния мехур и след това се освобождава в тънките черва, за да помогне за разграждането на мазнините и билирубина (оранжево-жълтеникава субстанция, която се произвежда по време на нормалния цикъл на разпадане на червените кръвни клетки).

Органът може да побере еквивалента на чаша пълна с жълто-зелената течност, което води до набъбване до размера на малка круша.

Когато ядете определени храни - особено мазни - жлъчният мехур отделя жлъчния сок и се обезвъздушава като балон.

Въпреки че повечето жлъчки са с ширина приблизително 1 инч и дължина 3 инча, има забележителни изключения. През 2017 г. жлъчен мехур, отстранен от жена в Индия, е бил измерен на дължина колкото почти крак, което го прави най-дългият в света.

Жлъчката

Проблеми с жлъчката

В натовареното ни ежедневие един от най-често срещани проблеми е този с жлъчния мехур:

 • запълнена жлъчка с конкременти
 • песъчинки в жлъчката
 • камъни в жлъчката
 • прегъната жлъчка
 • холецистит (възпаление на жлъчния мехур)

Първосигналното и най-любимо решение на медиците от традиционната медицина е просто да отстранят органа оперативно, но не това е правилното решение.

Организмът е създаден като система, която е направена от природата така, че да работи правилно с всичките си части, т.е. нужно са всички органи щом първоначално природата ни ги е дарила. Освен това с отстраняването на жлъчката ще решите проблемите, които са свързани с нея, но така си създавате нови проблеми с други органи, най-минималното, което се получава е да утежните тяхната функция.

Можете ли да живеете без нея?

Като цяло нямате нужда от жлъчния мехур, за да живеете пълноценен и здрав живот. И ако застрашава здравето на организма ви и е проблем, най-добре просто да го извадите. Ако се налага отстраняването на жлъчния мехур на човек, поради други заболявания, като холецистит (възпаление на жлъчния мехур) и рак - в повечето случаи премахването му не влияе на храносмилането, но може да има някои усложнения. Хората със сигурност могат да живеят без него, но трябва да следят приема на мазнини

Защо се появяват проблемите?

Жлъчният мехур, както и черният дроб, са силно чувствителни по отношение на някои вредни навици като уседнал начин на живот, редовен прием на алкохол и прекомерна консумация на мазни храни. Това са главните фактори, които могат да провокират възпаление и образуване на камъни в жлъчния мехур.


Много случаи на възпаление на жлъчния мехур се появяват в резултат на камъни в него.

Това са малки кристални маси, съставени от жлъчни пигменти, холестерол и калциеви соли.

Възпалението на жлъчния мехур може да е резултат от камъни в жлъчката

Приблизително 10 до 15 процента от хората имат камъни в жлъчката и около една трета от тях биха развили възпаление. Жлъчните камъни обикновено не причиняват симптоми сами.

Рискът от възпаление нараства с възрастта. Други рискови фактори включват:

 • ако сте жена
 • бременност
 • затлъстяване
 • диабет
 • история на камъни в жлъчката в семейството
 • бърза загуба на тегло


Справянето с възпалението на жлъчния мехур е жизненоважно за предотвратяване на развитието на евентуално фатални усложнения.

Признаци и симптоми за проблеми с жлъчката:

Как можете сами да установите, че евентуално имате проблеми с функционирането на жлъчният си мехур?

 • промяната в цвета на кожата

Най-показателният признак, който буквално “се изписва” на лицето ви е промяната в цвета на кожата. Както можете да го свържете със самото име на органа това, което се получава е промяна на цвета на кожата към жълто. Това се проявява достатъчно ясно като оцветяване на самото лице и е сигурен признак за болна жлъчка.

 • бодежи и силни болки

Други симптоми, които са свързани със заболяването са бодежи и силни болки, които може да почувствате в горната дясна част на корема (областта на жлъчката).

Тази болка често има внезапно начало, често се появява малко след хранене с високо съдържание на мазнини. Може да започне точно над корема, но в крайна сметка ще се утаи под ръба на гръдния кош от дясната страна на корема, около местоположението на жлъчния мехур.

 • стомашни проблеми

запек, метеоризъм, рефлукс

 • световъртеж
 • гадене и повръщане

Мазнините не могат да бъдат разградени за храносмилане поради запушен жлъчен канал, което води до липса на апетит, усещане за гадене и повръщане.

 • треска

Треска над 37,8° целзий се среща при около половината от хората с холецистит.

 • неразположение

Човек с възпален жлъчен мехур може да изпита общо усещане за дискомфорт, отпадналост и тревожност.


Неразположението е често срещано оплакване при много заболявания и често е първата индикация за възпаление или инфекция.

Признаци и симптоми за проблеми с жлъчката

Как да се справим с проблемите?

Затова за възстановяването на правилното функциониране на органа на първо място най-доброто решение, което можем да предприемем е спазването на диета и промяна на вредния начин на живот.

За да се облекчат най-вече стомашните проблеми трябва да се обърне сериозно внимание на храните, които се приемат - да се избягва мазното пържените храни.

Нужно е да се редуцира приема на алкохол или съвсем да се изключи, за сметка на приема на вода, който е желателно максимално да се увеличи.


Диетата в комбинация с билките подпомага нейното действие и ефикасност и така организма по-бързо се изчиства от натрупаните токсини.

Диета в комбинация с билки за проблеми с жлъчката

Билки, които можете да използвате с такава целенасоченост:

 • Артишок

богат на фибри, което подпомага чревната функция; мощен антиоксидант - подпомага изхвърлянето на токсини. В химичният му състав се съдържа цинарин, който има изразен жлъчегонен ефект, подпомага храносмилането и изчистването на черния дроб.

Приемани в комбинация артишокът и млечният бодил предпазват черния дроб от вредното въздействие на токсините и подпомагат възпроизводството на жлъчен сок.

 • Извлек от млечен бодил

съдържа активното съединение силимарин, който има широкоспектърни ползи за жлъчката и работата на черния дроб. Има изключителни ползи при алкохолна зависимост и лоши хранителни навици.

 • Екстракт от куркума

заради курманоидите, които съдържа предпазва от чернодробни и жлъчни заболявания.

 • Глухарче

съдържа инулин, което е активно фитосъединение, което подобрява дейността на черния дроб и бъбреците, подобрява потока на жлъчката, подпомага процесите на храносмилане и облекчава различни стомашно-чревни проблеми.

 • магарешки трън


При камъни в жлъчката или холелитиаза най-ефикасната билка, която може да се използва е магарешкият трън.

Този ефект на билката се дължи на флавоноид, който се изолира от растението. Той носи названието силимарин. Механизмът на действие на този флавоноид е обвързан с "втечняване" на жлъчния сок, което позволява оттичането на жлъчните соли и пречи на конгломерирането (натрупването им и формирането на камък).

 • Други билки - корен от магданоз, женско биле, корен на джинджифил, глухарче

Други билки с не по-малък успех при правилно предписание, които можете да използвате за извеждане на камъни от жлъчката и за профилактика са корен от магданоз, женско биле, корен на джинджифил, глухарче.

Тези билки имат благотворно въздействие като подпомагат детоксикацията на организма, повишават моториката на тънките и дебелото черво, спомагат за редуциране на килограмите и имат противовъзпалителен ефект.


Всяка от тях може да бъде направена на чай самостоятелно, но ефекта би бил по-добър, ако те се комбинират помежду си.

Задължително е в комбинацията да присъства магарешкият трън, като се добавят още две билки, ако ще си правите съвкупна комбинация.

Погрижете се за себе си

Освен спазването на диета и промяна на вредния начин на живот, за да предотвратите образуването на жлъчни камъни можете да си помогнете и чрез активно спортуване. Спортът подпомага разграждането на мазнините и предотвратява натрупването на такива, съответно така предпазва от една от основните причини за образуване на камъни. Най-подходящи са по-интензивните спортове като тичане, каране на колело, аеробика и др.

Ако не сте сигурни дали имате проблем с жлъчката или какви билки и как да ги приемате може да си направите преглед по ”Ирисова диагностика”, чрез който не само ще се установи дали имате проблеми със жлъчният мехур, но и ще се определи цялостното ви здравословно състояние, както и ще ви бъде изготвена индивидуална билкова рецепта. Не забравайте преди всичко сами да се погрийите за себе си и за здравето си.

ПРОБЛЕМИ С ЖЛЪЧКАТА - ЗАЩО СЕ ПОЯВЯВАТ И КАК ДА ГИ РЕШИМ - видео

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН