Поетите смятат, че очите са огледало на душата, а съвременните лекари твърдят, че са огледало, отразяващо здравето на човек и състоянието на тялото му. Ирисът на окото е индивидуален и уникален за всеки човек, а пигментът в него е отговорен за цвета на очите ни. Дори лекарите от античността, съдени от промяната в ириса за процесите, протичащи в тялото. Това е основата на съвременния метод за ирисодиагностика.

Историческо въведение

Дори в древни времена хората са забелязали, че ирисът на окото се променя през целия човешки живот. Поради това от векове хората от различни части на света го даряват с мистериозни и мистични свойства. Чрез него те предполагат и предсказват бъдещето, опитват се да видят последствията от определени събития в човешкия живот. От преди повече от 3 хиляди години индийски лекари са диагностицирали болести в очите и състоянието на ириса.

Има запазени записи за папири, датиращи от времето на цар Фараон Тутанкамон, за признаците на различни заболявания, които се появяват върху ириса. Свещеник Ел Ацу е приписан за първия специалист по иридодиагностика, благодарение на който тя се разпространява широко и се утвърждава в Тибет, Индокитай и Вавилон.

Структура на ириса

Съвременните учени, благодарение на най-новите офталмологични инструменти, успяват да изучат структурата на такава сложна система като човешкото око, отговорна за възприемането, обработката и предаването на получената информация на мозъка.

Ирисът е сложна част от очната ябълка, която се състои от различни съединителни тъкани и мускули.

Разположен между обектива и прозрачната роговица, ирисът е тънка ивица тъкан, просмукана от нервни влакна и кръвоносни съдове. Състои се от вътрешни и външни отдели. Благодарение на ученика в центъра на ириса, отговорен за зрителната острота, количеството светлина, предавано на ретината се регулира.

Ирисът е колоритен, изключително чувствителен екран, който показва информация за това, което се случва вътре в човешкото тяло. В тази област на окото има голям брой нервни окончания. Те свързват ириса с други части на тялото. Затова тя отразява нарушенията, настъпващи в други органи.

Анатомия на ириса

Основни функции

Ирисът - сложна система за получаване и пренасочване на информация за обкръжаващата я действителност в мозъка. Но освен тези функции, ириса:

 • регулира количеството светлина, влизаща в ретината;
 • благодарение на пигментния меланинов слой предпазва очите от излишната светлина. На пръв поглед изглежда като обикновен цветен диск, който заема голяма част от очната ябълка. Но всъщност това е най-истинската диафрагма, която позволява на окото точно необходимото количество светлина, за да може човек да вижда нормално.
 • участва в процесите на настаняване, което е фокусирането върху обектите; свиване и разширяване, стимулира циркулацията на вътреочната течност;
 • благодарение на множеството кръвоносни капиляри и съдове, осигурява хранене и поддържане на температурния режим на очите;
 • отговорен за оцветяването в този или онзи цвят на човешките очи;
 • може да се промени визуално в зависимост от дилатацията или свиването на зеницата;

Ирисът - огледало на здравето

Така още от древността лечители от различни страни са забелязали връзката между някои болести на тялото и психиката с петна и ивици или петна, които се появяват върху ириса. Вековни наблюдения на няколко поколения лечители позволиха да се създадат карти, на които са посочени прогнозите на орган към определена област на ириса.

Сектори на ирисите - irisolog.bg

Специалистите - иридиолози за удобството на работата очертават ириса по сектори и го представят под формата на часове. Има такава интересна схема.

Iridescent очите съответстват на същите проекции:

 • 11 - 12 часа - работата на мозъка;
 • от 13 до 15 часа - състоянието на трахеята и назофаринкса;
 • 16 - 17 часа - гръбначна колона;
 • от 17 до 18 часа - колко добре функционира пикочо-половата система и бъбреците;
 • 18 - 19 часа - репродуктивни органи;
 • около 20 часа - работа на жлъчния мехур и черния дроб;
 • 21 - 22 часа - здраве на белите дробове;
 • от 22 до 22:20 часа - щитовидната жлеза;
 • около 22:30 - състоянието на ухото;

Всяка нова точка, тире или място върху ириса на окото предполага кой орган трябва да бъде внимателно разгледан.

Ирисова Диагностика

Ирисова Диагностика - irisolog.bg


Иридологията, наречена още анализ на ириса или Ирисова Диагностика - е изследването на ириса.

„Четенето“ по ирисите се извършва от иридиолози, за да се прецени състоянието на пациента (физическо, емоционално, умствено и духовно) и да му се помогне да вземе мерки за подобряване на здравето си.

Здравето на пациента се преценява от иридолога, който интерпретира моделите, формите, пръстените, цветовете и пигментационните знаци, жилките, структурата и промените в зениците и ирисите.

Иpиcoвaтa диaгнocтиĸa e мeтoд, ĸoйтo пoзвoлявa бъpз и цялocтeн пpeглeд нa здpaвocлoвнoтo cъcтoяниe нa чoвeшĸия opгaнизъм, нa бaзaтa нa нaблюдeниeтo и интepпpeтaциятa нa aдaптaциoннo-тpoфичнитe измeнeния в иpиca нa oĸoтo, ĸoитo ca peзyлтaт oт промени нa дaдeни opгaни и cиcтeми в чoвeшĸия opгaнизъм.

Тя е холистична дейност, обхватът на събраната информация включва физическите, емоционалните, менталните и духовните аспекти на здравето на индивида.

Вceĸи eдин opгaн имa тoчнo oпpeдeлнa зoнa, ĸoятo ce "пpoeĸтиpa" въpxy иpиca. B cлyчaй нa зaбoлявaнe, тaзи зoнa ce пpoмeня и това дaвa инфopмaция зa cъoтвeтнoтo зaбoлявaнe или пpeдpaзпoлoжeниe ĸъм cъoтвeтнoтo зaбoлявaнe.

Очите ни говорят

Те ни предупреждават. Разбира се, точна диагноза може да постави само специалист. Но грамотното самонаблюдение ще ви помогне да се ориентирате, че нещо не е наред със здравето ви, защото то е най-важното нещо за всеки човек.

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН