Ботанически характеристики

Мандарините са плодове на вечнозелен храст. Родом от Азия, принадлежат към семейството на “Rutaceae” и се смята, че са с произход от горите на Китай.

Мандарините приличат на обикновен портокал по форма, но са с по-малки размери и с тънка кора. Клементин, Тангор, Сацума и Овари са едни от най-често срещаните сортове. Мандариновите портокали с червено-оранжеви кори са най-разпространената мандарина.

Мандарините плодове на вечнозелен храст


Плодът е сладък и сочен и придава аромат на бонбони, дъвки и сладолед.

Мандарините се събират най-вече през зимния сезон (а консервираните мандарини се предлагат през цялата година). Мандариновите портокали се използват в салати и могат да се консумират и сурови.

Мандариновите кори съдържат етерични масла, които се използват в парфюмерийната индустрия и в препаратите за грижа за кожата.

Ползи за здравето от мандарините

Мандарините правят много повече от това да осигуряват приятен вкус. Има редица ползи за здравето от тях - като предотвратяването на рак и наддаване на тегло.

1. Рак

Изследванията показват, че


мандарините могат да намалят риска от развитие на рак на черния дроб

Каротеноидите съдържащи се в тях имат високото съдържание на витамин А, който намалява риска от рак на черния дроб.

Мандариновият сок, даден на пациенти с хепатит С, не успяват да развият рак на черния дроб поради високото си съдържание на бета криптоксантин. Мандарините имат високо ниво на лимонен, който има противораков ефекти и също така помага за предотвратяване на рак на гърдата.

2. Антиоксидантни свойства

Мандарините съдържат високо ниво на витамин С, което осигурява редица ползи за здравето. Витамин С помага в борбата с редица нестабилни молекули в тялото ни, известни като свободни радикали чрез антиоксидантните си свойства. Всички сме наясно с факта, че свободните радикали в тялото могат да доведат до инфекциозни заболявания и рак. Антиоксидантите, присъстващи в мандарините, обезоръжават свободните радикали и предотвратяват клетъчното увреждане.

3. Проблеми с холестерола


Мандарините произвеждат синефрин, който ограничава производството на холестерол в организма.

Антиоксидантите, присъстващи в мандарината, помагат за понижаване на лошия холестерол и насърчават добрия холестерол.

Мандарините понижават холестерола

Мандарините се борят със свободните радикали, които окисляват холестерола, което го кара да се придържа към стените на артерията. Освен това те съдържат разтворими и неразтворими фибри като хемицелулоза и пектин, което предотвратява абсорбцията на холестерол в червата.

4. Кръвно налягане

Мандарините също помагат за понижаване на нивата на кръвното налягане. Те се състоят от хранителни вещества и минерали като калий, които спомагат за това.

Мандарините поддържат движението на кръвта плавно през артериите, което поддържа кръвното налягане нормално.

5. Понижаване на теглото


Мандарините са съществен източник на фибри.

Храните, богати на фибри, поддържат стомаха пълен за по-дълъг период от време и намаляват желанието или необходимостта да се яде повече храна, подпомагайки загубата на тегло.

Специалистите установяват, че яденето на мандаринови портокали е от полза за понижаване на инсулина, като по този начин вместо да съхранява захар и да ги превръща в мазнини, той го използва като гориво, което води до загуба на тегло.

6. Здрава имунна система

Витаминът С, в тези сочни плодове е от съществено значение за предотвратяване на настинка и е жизненоважен за правилното функциониране на здрава имунна система.

Мандарините имат антимикробни свойства, които предпазват раните да получат септична болест или от вирусни, гъбични и бактериални инфекции. Също така предотвратяват спазъм в храносмилателната и нервната система, като по този начин предотвратяват спазми и повръщане.


Мандарините са естествен пречиствател на кръвта, който помага да се отделят токсините и нежеланите вещества от тялото.

Ползи за кожата от мандарините

Всеизвестен факт е, че цитрусовите плодове са чудесни за кожата, а мандарината не е по-различна.

7. Здрава кожа

Всеизвестен факт е, че цитрусовите плодове са чудесни за кожата, а мандарината не е по-различна.

Витамин С, присъстващ в мандарината, е много добър за кожата, както когато се консумира вътрешно, така и се прилага локално върху кожата.

Сок от мандарини за сияйна кожа и тонус

Редовният прием на сок от мандарина прави кожата сияйна и подобрява тонуса й до голяма степен.

8. Антиоксидант

Мандарината е пълна с антиоксиданти.


Може да осигури 80% от общата ви дневна нужда от витамин С

Антиоксидантите, присъстващи в плода:

  • предпазват кожата от суровите UV лъчи и помагат на кожата да устои на вредите, причинени от слънцето и свободните радикали
  • намаляват признаците на стареене - като бръчки, фини линии и петна

Те помагат за неутрализиране на вредните токсични ефекти на свободните радикали. Това прави кожата ви да изглежда по-млада и здрава.

9. Сияйна кожа

  • мандарините идват с много диетични фибри
  • това улеснява пречистването на организма ни
  • измива всички вредни токсини от тялото
  • това придава здравословен и естествен блясък на лицето ви

10. Подобрен тонус на кожата

Мандарините са добър източник на витамин С и Е. И двете са от съществено значение за здрава кожа. Редовният прием на тези цитруси значително подобрява тена и осигурява безупречна кожа.

11. Бори се с бръчките

Сочните плодове са популярни за борба с признаци на стареене като бръчки и фини линии. Те могат да се консумират сурови или като сок и могат да се прилагат и локално.

12. Лекуват рани

Установено е, че мандариновото масло (извлечено от мандарини) е полезно при изграждането на нови клетки и тъкани. Това помага за по-бързото зарастване на рани.

Ползи за косата от мандарините

Мандарини за блясък и еластичност на косата

13. Антиоксиданти

Антиоксидантните свойства на мандарините помагат в борбата със замърсяването. Следователно те защитават косата ви.

14. Блясък и еластичност

Можете локално да приложите сок от мандарина върху косата си и след това да я изплакнете старателно. Незабавен блясък и подскачане ще забележите в косата си. Уверете се, че прилагате сока от мандарина само след като го добавите към маслото за коса.

Как да изберете подходящите плодове?

  • винаги търсете незамразени плодове. Те са с добро качество
  • търсете гланцирани плодове, когато избирате
  • претеглете плода с ръка. Винаги избирайте по-тежкия. Тежките мандарини означават повече сок
  • никога не избирайте меки
  • внимавайте за гнилите и повредени плодове. Избягвайте ги на всяка цена

Как да изберете подходящите плодове?

  • плодът може да се съхранява за около седмица
  • никога не мийте мандарините преди съхранение
  • ако е мокър, това може да насърчи растежа на гъбичките и да развали плодовете
  • ако не се консумира в рамките на седмица, можете да го оставите в хладилник за още няколко дни. Хладилното може да удължи живота му до 2 седмици

Съвети за хранене и рецепти

Мандарините са известни поради


ниския си брой калории и високото съдържание на основни хранителни вещества, минерали и витамини

Най-добре е всеки ден да хапвате поне 1-2 мандарини. Добавете ги към вашата плодова салата. Това ще й придаде необходимия протеинов тласък. Освен това може да се добавят и като освежаващ аромат и вкус към вашите сладко печени ястия.

Здравословен десерт от мандарини:

Съставки:

  • 1 кутия желатин без захар
  • 1 чаша вряла вода
  • ½ чаша студена вода
  • 1 чаша изцедени мандарини
  • 1 чаша лека бита сметана
  • 1 чаша нискомаслено кисело мляко
  • 1 чаша нарязан ананас под формата на сок

Начин на приготвяне:

  • в чиния добавете желатина и врящата вода и продължавайте да бъркате, докато желатинът се разтвори напълно
  • добавете студената вода и ананаса, заедно със сок от мандарина
  • оставете да изстине в хладилника до пълното му поставяне
  • комбинирайте леката бита сметана и киселото мляко
  • смесете това добре в желатиновата смес
  • оставете го да изстине поне 3-4 часа
  • след като сте готови се нарязва на квадратчета и се сервира

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН