Кръвно налягане - дефиниция

Кръвното налягане дава указания за количеството работа, която сърцето ни прави, за да изпомпва кръв през артериите ни. Това е един от четирите основни жизнени знака на тялото ни след - телесната температура, сърдечния ритъм и честотата на дишане.

Те ни помагат да разберем колко добре функционира тялото ни. Ако жизненият показател е твърде висок или твърде нисък, това е знак, че нещо може да не е наред с нашето здраве.

Кръвоносна система и кръвно налягане

За да оцелеят и функционират правилно, нашите тъкани и органи се нуждаят от оксигенирана кръв, която кръвоносната ни система носи в цялото тяло. Когато сърцето бие, то създава налягане, което изтласква кръвта чрез мрежа от кръвоносни съдове с форма на тръба, които включват артерии, вени и капиляри. Това налягане - кръвно налягане - е резултат от две сили: систолно и диастоличното налягане.

Горна и долна граница

Вашето общо отчитане на кръвното налягане се определя с помощта на две различни отчитания:

  • Едното число - се нарича вашето систолно налягане (systolic blood pressure) - горната граница
  • - това е първото или най-голямото число

    - то измерва налягането във вътрешността на артерията, когато сърцето се свива, за да изпомпва кръв или силата, която сърцето ви упражнява върху стените на артериите си всеки път, когато бие

  • Другото число - е вашият диастоличен номер (diastolic blood pressure) - т.е. долната граница
  • - второто или долното, по-малко число

    - това е налягането вътре в артерията, след като сърцето почива между ударите или измерва силата, която сърцето ви упражнява върху стените на артериите ви (сърдечния мускул) между ударите

Систолно и диастолно кръвно налягане

Коя от двете е по-важната

Обикновено се обръща по-голямо внимание на систолното кръвно налягане (първото число) като основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания при хора над 50. При повечето хора систолното кръвно налягане нараства непрекъснато с възрастта поради нарастващата скованост на големите артерии, термин натрупване на плака и повишена честота на сърдечни и съдови заболявания.

Въпреки това, за поставяне на диагноза високо кръвно налягане може да се използва или повишен систолен или повишен диастолен показател.

Според последните проучвания рискът от смърт от исхемична болест на сърцето и инсулт се удвоява с всеки систоличен диаметър от 20 mm Hg или диастоличен 10 mm Hg сред хората на възраст от 40 до 89 години.

Систолно или диастолно налягане е по-важно

Защо кръвното налягане се измерва в mm Hg

Съкращението mm Hg означава милиметри живак. Живакът е използван в първите точни манометри и е използван в медицината и днес като стандартна единица за измерване на налягане.

Показания на кръвното налягане - графика

Следващата тaблицa може да ви помогне да разберете, какво означават отчитанията ви - дали кръвното ви налягане е на здравословно ниво или ще трябва да предприемете някои стъпки, за да подобрите показанията си.

Показания кръвно налягане таблица

* Диапазоните може да са по-ниски за деца и тийнейджъри. (Може да се свържете със специалист, ако сте загрижени, че детето ви има високо кръвно налягане.)

*Систолното налягане има склонност да се повишава, след като сте по-големи от 50.

*Тези препоръки са насочени към високото кръвно налягане като едно здравословно състояние. Ако имате и сърдечни заболявания, диабет, хронично бъбречно заболяване или някои други състояния, може да се наложи да лекувате кръвното си налягане по-агресивно

Нормални показания

За нормално отчитане кръвното ви налягане трябва да показва горно число (систолично налягане), което е между 90 и по-малко от 120, и долно число (диастолично налягане), което е между 60 и по-малко от 80.

Нормално кръвно налягане 128 80


И двете са важни за определяне на състоянието на вашето здраве на сърцето.

Повишено кръвно налягане

Когато показанията последователно варират от 120 - 129 систолно и по-малко от 80 mm Hg диастолично, се счита за повишено кръвно налягане. Хората, отнасящи се до тази категория вероятно ще развият високо кръвно налягане, освен ако не бъдат предприети стъпки за контрол на състоянието.

Високо кръвно налягане (Хипертония Етап1)

Хипертония (Етап 1) е, когато кръвното налягане постоянно варира от 130 - 139 систолно или 80 - 89 mm Hg диастолно. На този етап лекарите вероятно предписват промени в начина на живот и може да обмислят добавяне на лекарства за кръвно налягане въз основа на риска от атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване (ASCVD), като сърдечен удар или инсулт.

Числата, по-големи от идеалния диапазон, показват, че сърцето ви работи твърде силно, за да изпомпва кръв към останалата част от тялото.

Някои хипертоници вече са се научили да определят кръвното си въз основа на тяхното здравословно състояние.

Симптоми:

Високото кръвно налягане най-често се характеризира - с болка в главата, замаяност, гадене, тревожност и неразположение. По-редки симптоми са: повишена сърдечна честота, зачервяване, изпотяване и замъгляване на очите.


Високо кръвно налягане - когато силата на натискане на кръвта към стените на кръвоносните ви съдове е постоянно твърде висока

Високо кръвно налягане - висок риск

Високо кръвно налягане (Хипертония Етап 2)

Хипертония Етап 2 - когато границите варират 140/90 mm Hg или по-високи. На този етап вероятно ще ви бъде предписано лечение и промени в начина на живот.

Хипертонична криза

На този етап се изисква медицинска помощ. Ако показанията на вашето кръвно налягане внезапно надхвърлят 180/120 mm Hg, изчакайте пет минути и след това отново го тествайте. Ако все още са необичайно високи, незабавно се свържете с вашия лекар. Може да изпитате хипертонична криза.

Възможно е увреждане на органите, като болка в гърдите, задух, болки в гърба, изтръпване / слабост, промяна в зрението или затруднено говорене, не чакайте да видите дали натискът ще спадне от само себе си, а се обадете на 112.

Не забравяйте - здравето е най-важно

Едно отчитане на кръвното налягане не класифицира непременно вашето здраве. Средно показанията, взети във времето, са най-точните.

Ако те са високи, трябва да се лекуваме, защото високото кръвно налягане може да доведе до животозастрашаващи усложнения. Ако е в норма, може да се погрижим за понижаване на риска за в бъдеще. Ако не сте привърженици на лекарствата, съществъват и други методи за диагностициране и лечение, освен химичните. Може с помощта на билкови продукти да подобрите състоянието си и дори да се излекувате.

И нaй-вaжнoтo нещо e дa нaблюдaвaме здрaвeтo cи. То е нашата основна задача и богатство. Ако зaбeлежим нeрaзпoлoжeниe, трябва да се oбърнeм към професионалист, кoйтo да ни пoмoгнe зa нoрмaлизирaнe на здравословното ни състояние.

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН