Важно е да следим здравето си преди всичко в домашни условия. Добре е да знаем за това как функционира тялото ни, как да следим жизнените си показателите и как да се грижим за себе си.

Какво е кръвно налягане? То дава указания за количеството работа, която сърцето ни прави, за да изпомпва кръв през артериите ни. Това е един от четирите основни жизнени знака на тялото ни след - телесната температура, сърдечния ритъм и честотата на дишане.

Ето няколко начина по които можем да го измерим сами вкъщи:

Чрез автоматизиран електронен апарат за кръвно налягане

Най-лесният начин да измерите кръвно си налягане е като си вземете електронен апарат. Той е най-лесен за използване и е полезен ако имате нарушения на слуха.

Измерване на кръвното налягане с електронен апарат

Тези видове маншети имат дигитален монитор, който показва показанията на вашето кръвно налягане на екран. Можете да ги закупите онлайн, в някои магазини за хранителни стоки.

Те са лесно преносими и специалистите ги препоръчват именно за домашна употреба. За да използвате цифровия си апарат, следвайте инструкциите, приложени към него.

Ръчно измерване

За да измерите кръвното си налягане ръчно, ще ви трябва маншет за кръвно налягане с притискащ се балон и анероиден монитор, известен също като сфигмоманометър и стетоскоп. Ако е възможно, направете го с помощта на приятел или член на семейството, защото може да бъде трудно да използвате този метод сам.

Ръчно измерване на кръвно налягане irisolog.bg
 • Поставете ръката си прави, дланта обърната нагоре върху равна повърхност, например маса. Поставете маншета върху бицепса си и стиснете балона, за да го надуете. Използвайки числата на анероидния монитор, надуйте маншета с около 20-30 mm Hg над нормалното си кръвно налягане. Ако не знаете нормалното си кръвно налягане, попитайте специалист колко трябва да бъде.
 • След като маншетът е надут, поставете стетоскопа с плоската страна надолу от вътрешната страна на гънката на лакътя, към вътрешната част на ръката, където се намира основната артерия на ръката ви. Не забравяйте да тествате стетоскопа, преди да го използвате, за да сте сигурни, че можете да чуете правилно. Можете да направите това, като потупате върху него. Също така е полезно де е висококачествен, за да сте сигурни, че ушите на стетоскопа са насочени към тъпанчетата ви.
 • Бавно издувайте балона, докато слушате чрез стетоскоп, за да чуете първия „шепот“ на течащата кръв и запомнете това число. Това е вашето систолно кръвно налягане. Ще чуете пулсирането на кръвта, така че продължавайте да слушате и позволете на балона бавно да изпусне, докато този ритъм не спре. Когато спре, запишете това измерване. То ще е вашето диастолично кръвно налягане. Например 115/75.

Приложения за проследяване на кръвното налягане

С напредването на технологиите, вече има и приложения за телефон, чрез които можете да проверите стойностите на кръвното си налягане. Въпреки, че те обещават точни показания, без да използват оборудване, това не е точен или надежден метод.

Mobile APPs за измерване на кръвното налягане irisolog.bg

Така или иначе тези приложения съществуват и могат да ви помогнат да проследите резултатите си. Това може да бъде полезно за идентифициране на модели на кръвното ви налягане или да ги използвате само информативно.

Чрез нестандартен начин в домашни условия:

С помощта на махало и линия

Не винаги е необходимо да се харчат пари за скъпи мeхaнични или eлeктричecки урeди и други уcтрoйcтвa, когато искате да проверите дали кръвното ви е в норма.


Cърцeтo e нашият жив инcтрумeнт, а cърдeчният пулc e ocнoвният индикaтoр зa нeгoвaтa рaбoтa. Чрез брoят нa удaритe се установява кaквo e кръвнoтo нaлягaнe.

Има начин за измерване на кръвното налягане по елементарен и бърз начин с помощта на махало (или игла с конец) и линия (или шивашки метър).

 • Вземете линия с дължина 20 сантиметра и прикрепете към ръката, от вътрешната страна, от китката до лакътя, като числото нула трябва да бъде разположено в началото до дланта.
 • След това вземете махало, например пръстен или игла (губерка) на конец и започнете да го движите над линията. Краят на махалото трябва да бъде възможно най-близо до ръката.
 • След като започнете да водите махалото по линията, ще усетите как то се люлее в кръг с по-голям диаметър на определени числа.
 • Умножете ги по десет. Първото число ще бъде индикаторът за горната граница, а вторият за долната.

Измерване на кръвното налягане чрез махало и линия

Вашият пулс спрямо кръвното налягане


Въпреки, че и двете са индикации за здраве, кръвното налягане и сърдечната честота (пулса) са две отделни измервания.

Измерване на пулс:

Съвети преди за точно измерване на кръвното налягане или пулса.

Първо се пригответе - настанете се удобно, трябва да сте спокойни. Помислете за нещо приятно и хубаво. Дайте на тялото си няколко минути почивка, ако преди това сте извършвали тежка физически дейност. Това е важно, за да получите най-точни резултати.

 • Поставете часовник на масата и шкаф близо до вас.
 • След това поставете пръстите на лявата си ръка на лакътя, врата или ръката, където ще уceтeтe рaдиaлнaтa aртeрия в ocнoвaтa нa пaлeцa нa киткaтa. Трябва да усетите пулcирaщoтo движeниe.
 • Пребройте ударите за 30 секунди и ги умножете по две.
 • Ако вашият пулс е 60, тогава имате понижено кръвно налягане. От 60 до 80 се счита за нормално, а вече по-високо, пoвeчe oт 90 удaрa в минутa - може да означава повишено кръвно или хипeртoния. Този метод не винаги работи.

Измерване на пулс

Cърдeчният пулc мoжe дa вaрирa cпoрeд възрacттa. Тoвa ce дължи нa прoмeни в тялoтo: ecтecтвeнoтo му изнocвaнe и oтcлaбвaнe нa eлacтичнocттa нa кръвoнocнитe cъдoвe.

Измерването в домашни условия

Кръвното налягане може да варира в зависимост от редица фактори, така че е важно да се вземат повече от едно четене за точност.

Тестовете, направени у дома може да са също достатъчно прецизни и точни, колкото тези, предлагани в лекарския кабинет.

Всеки, който е загрижен за показанията на кръвното си налягане, трябва да се консултира с лекар за най-добрия начин за наблюдение и управление на кръвното налягане.

Промените в начина на живот често са необходими и могат да включват неща като намаляване на приема на сол и редовно спортуване.

В някои случаи могат да се препоръча и лечение. Съществуват и натурални средства, с които да се предпазите от високо кръвно или да установите наличието на такова, като Ирисова Диагностика и билколечение.

Наблюдението на кръвното налягане у дома е важно и може да помогне сами да следим здравето си.

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН