Какво е “Gotu Kola”?

Позната като “Gotu Kola” - “Pennywort”, “BUA-BOK”, “Brahmi” и “Pegaga” и “тигрова билка” - официалното име на вълшебната билка е “Centella Asiatica”.

Билката на дълголетието Готу Кола - irisolog.bg

Това е малко и тревисто растение - член на семейство магданоз. Расте в Индия, Югоизточна Азия и Африка.

Процъфтява покрай спокойни водни или блатисти райони, разпространявайки венозните си стъбла.
Листата и стъблата са част от растението, което ядем или използваме като лекарство.
Носи ветрилообразни зелени листа и малки бели или розови цветя, оформени на гроздове.
Освен това произвежда малки плодове с овална форма, които са плътно сечести.
Тя няма почти никакъв аромат, за разлика от магданоза, който използвате за гарниране на чинията ви.

Растението Готу Кола - irisolog.bg

Еликсир за дълъг живот

Практикуващите специалисти твърдят, че лечебното растение може да засили мозъчната сила, да лекува проблеми с кожата и да насърчава здравето на черния дроб и бъбреците. То е много полезно за лечение на намален оток и подобрява притока на кръв. Използва се при лечението на кожни язви, умствена функция, зарастване на рани, белези, незначителни изгаряния, заболявания на кръвта, високо кръвно налягане, инфекции на пикочните пътища и хепатит. Тя подобрява и засилва циркулацията във вените и капилярите.

Тази билка действа и като тоник на мозъка и стимулира растежа на косата. Ревитализира нервната система и мозъка. Освен това почиства кръвта и помага при лечение на примеси в кръвта.

Листата му могат да се консумират сурови като салата. Също така осигурява спокоен сън. Цялото растение се използва лекарствено.


В Индия “Gotu Kola” е посочена като най-духовната билка до момента.

Това билково растение се отглежда в някои райони на Хималаите, където йогите го използват за подобряване на медитацията.

Йогите вярват, че помага за развитието на коронната чакра, което означава енергийният център в горната част на главата. Също така се казва, че осигурява баланс в дясното и лявото полукълбо на мозъка, тъй като листата наподобяват формата на мозъка.


Счита се за най-ефективната подмладяваща билка в аюрведичната медицина.

Много състави от аюрведични лекарства включват тази билка като важна съставка.

В Шри Ланка се отбелязва, че слоновете консумират тази билка и се смята, че слоновете живеят дълго поради дъвченето на листата й. Следователно тя се счита и за популяризатор на дълъг живот.


Името на билката “Gotu Kola” (Готу Кола ) идва от китайския език и означава "Еликсир за дълъг живот"

Продължете да четете, за да научите как "Готу Кола" може да помогне за подобряване на цялостното ви здраве и благополучие.

Начини на употреба

“Gotu Kola” се предлага в много различни форми. Може да се използва като чай в изсушена билкова форма или може да се намери на прах, предлагана в капсули. Има и тинктури от Готу Кола, както алкохолни, така и без алкохол.

Чай от Готу Кола - irisolog.bg

Листът на растението се използва като основна съставка в кремове или дори консумиран пресен.

Страхотна е и като зеленчук - съдържа важни хранителни вещества, богат на витамини В и С, аминокиселини, минерали и различни други фитонутриенти (танин, полифенол, флавоноиди).

Билката съдържа определени химикали, които намаляват възпалението и също намаляват кръвното налягане във вените. Също изглежда увеличава производството на колаген, което е важно за заздравяването на рани.

ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА:

1. Помага за засилване на когнитивната функция

Съвременните проучвания сравняват ефектите на екстракт от “Gotu Kola” и фолиева киселина при засилване на когнитивната функция след инсулт.

Оценява се въздействието върху три групи участници - едните приемат 1000 милиграма (mg) готу кола на ден, другите приема 750 mg и едни - 3 mg фолиева киселина на ден.

Въпреки че и двете са еднакво полезни за подобряване на цялостното състояние, “Gotu Kola” е по-ефективно за подобряване на паметта.

Друго проучване разгледа когнитивно засилващите ефекти на водния екстракт от “Gotu Kola”. При което също се показват подобрения в обучението и паметта.

Как да използвате:

 • Приемайте от 750 до 1000 mg “Gotu Kola” на ден до 14 дни.

2. Антиоксидантни свойства

Стареенето е неизбежна част от живота, която е резултат от промени, които правят телата ни уязвими от увреждания и болести. Това може да има тежки последици за нашите кожи.

Антиоксидантни свойства на Готу Кола


“Gotu Kola” има мощни антиоксидантни свойства - следователно може дори да помогне за забавяне на процеса на стареене, което го прави идеален за грижа за естествената кожа

Естествените съставки на "Centella Asiatica" са това, което го прави толкова чудесно растение за грижа за кожата.

Според най-новите изследвания, освен антиоксидант, то усилва колагена и има анти-фото стареене и противовъзпалителни действия. Също така помага при образуването на нови кръвоносни съдове и поддържането на съществуващите кръвоносни съдове. Всички тези ползи могат да ви помогнат да получите кожата, за която винаги сте мечтали!

Предимствата на сокът от “Gotu Kola”:

Сок от Готу Кола предимства - irisolog.bg
 • стимулира на умствената дейност, възстановява мозъчните клетки
 • възстановява увредените тъкани, бързо зарастване на рани и стягане на шевове след операция - осигурява и притока на кръв до мястото на нараняване
 • благоприятно въздейства върху кръвоносните съдове, особено при разширени вени
 • помага да се отървете от стрес, депресия, паник атаки
 • нормализира сърдечно-съдовата система и е в помощ при високо кръвно
 • помага при лечение и възстановяване на увредена коса
 • да се отървете от целулита
 • при борба с пептична язва на стомаха и дори с онкологични заболяванияа


Жените трябва да знаят, че екстрактът от "Gotu Kola", използван под формата на чай или тинктура, влияе върху производството на колаген, който помага да останат млади за по-дълго време.

3. Може да помогне за намаляване на тревожността и стреса

Изследванията също откриват, че “Gotu Kola” има и остър анти-тревожен ефект.

Лишаването от сън може да причини безпокойство, оксидативно увреждане и невроинфламация. При изследване с лишаване от сън в продължение на 72 часа и употреба на “Gotu Kola” в продължение на пет поредни дни преди това, се установява значително по-малко подобно на безпокойство поведение, подобрена двигателна активност и по-малко окислителни увреждания.

Как да използвате:

 • Вземете 500 mg екстракт от “Gotu Kola” два пъти на ден до 14 дни. Можете да приемате до 2000 mg на ден в случаи на силно безпокойство.

4. Или да действа като антидепресант

Положителният ефект на “Gotu Kola” върху мозъчната функция може също да го направи ефективен антидепресант.

Готу Кола храна за мозъка - irisolog.bg

Билковото лекарство има положителен ефект върху определени елементи на поведенческа депресия , включително телесно тегло, телесна температура и сърдечна честота.

Преглед от 2016 г. подкрепя това твърдение, поради тестването му върху 33 души с генерализирано тревожно разстройство. Участниците са приемали “Gotu Kola” на мястото на своите антидепресанти в продължение на 60 дни. Те самоотчитат намален стрес, тревожност и депресия.

Как да използвате:

 • Приемайте 500 mg “Gotu Kola” два пъти на ден в продължение на 14 дни. Можете да приемате до 2000 mg на ден по време на усилена депресия.

5. Може да подобри циркулацията и да намали подуването

“Gotu Kola” може да намали проблемите със задържането на течности, подуването на глезените и циркулацията, обвързани с полети, които продължават повече от три часа.

Участници в изследване, които са имали лека до умерена повърхностна венозна болест с разширени вени, са приемали билката два дни преди полета си, деня на полета си и в деня след полета.

Доказва се, че тези, които са приемали добавката, са имали значително по-малко задържане на течности и подуване на глезена в сравнение с тези, които не са.

Как да използвате:

 • Вземете 60 до 100 mg екстракт от “Gotu Kola” 3 пъти на ден в продължение на седмица, преди и след полети.
 • Можете също да масажирате засегнатата област с крем за локално приложение, съдържащ 1% екстракт от “Gotu Kola”.
Екстракт от Готу Кола - irisolog.bg


Важно е да направите кожен тест (пластир), преди да използвате каквито и да е локални лекарства.

Как да направите тест за кожен тест - пластир:

 • За да направите това, разтрийте малка част от него от вътрешната страна на предмишницата.
 • Ако не изпитвате дразнене или възпаление в рамките на 24 часа, трябва да е безопасно да се използва и другаде.

6. Разширени вени

Някои от нас биха направили почти всичко, за да се освободят от разширени вени, но е известно, че те са трудни за елиминиране.

Много хора са се обърнали към народни средства за лечение, но дно от най-популярните лекарства е “Gotu Kola”, за който се казва, че увеличава притока на кръв и намалява отока, има положителен метаболитен ефект върху съединителната тъкан на съдовата стена..

7. Може да помогне за облекчаване на безсънието

Като се има предвид способността му за лечение на тревожност, стрес и депресия, “Gotu Kola” може да се използва и за лечение на безсъние, което понякога съпътства тези състояния.

Това билково лекарство се смята за безопасна алтернатива на химичните лекарствата, отпускани по лекарско предписание, използвани за лечение на безсъние и други нарушения на съня.

Как да използвате:

 • Приемайте от 300 до 680 mg екстракт от “Gotu Kola” 3 пъти на ден в продължение на 14 дни.

8. Може да помогне за намаляване на появата на стрии

Смята се, че терпеноидите, открити в “Gotu Kola”, увеличават производството на колаген в организма. Това може да помогне за предотвратяване на образуването на нови стрии, както и да помогне за заздравяването на всички съществуващи белези.

Как да използвате:

 • Нанасяйте върху засегнатата област няколко пъти на ден крем за локално приложение, съдържащ 1% екстракт от готу кола.
 • *Не забравяйте да направете кожен тест преди това
Крем маз от Готу Кола против белези

9. Насърчава заздравяването на рани и да минимизира белезите

Превръзката на рани, съдържаща “Gotu Kola”, има лечебни ефекти върху множество видове рани.

Това включва - разрези от остри предмети, сълзене, причинено от травма и заразена тъкан.

Как да използвате:

 • Нанасяйте маз, съдържащ 1% екстракт от “Gotu Kola”, върху засегнатата област няколко пъти на ден в продължение на 6 до 8 седмици.
 • Ако раната ви е дълбока или тежка по друг начин, консултирайте се с вашия лекар преди употреба.
 • *Не забравяйте да направете кожен тест преди това

10. Помага за облекчаване на болките в ставите

Противовъзпалителните свойства на “Gotu Kola” могат да бъдат полезни при лечение на артрит.

Пероралното приложение на билката намалява ставни възпаления, ерозия на хрущяла и костна ерозия. Антиоксидантният му ефект също има положителен ефект върху имунната система.

Как да използвате:

 • Приемайте от 300 до 680 mg екстракт от “Gotu Kola” 3 пъти на ден в продължение на 14 дни.

11. Може да помогне и за лечение на болестта на Алцхаймер

Способността да подобрява паметта и нервните функции, му дава потенциал при лечението на болестта на Алцхаймер. Проучване установява, че екстрактът от “Gotu Kola” има положителен ефект върху поведенческите аномалии.

Екстрактът също показва (при лабораторни и животински изследвания), че има и ефект върху защитата на мозъчните клетки от токсичност. Това също може да предпази клетките от образуване на плака, която е свързана с болестта на Алцхаймер.

 • *Все пак са необходими допълнителни изследвания, за да се определи как точно може да се използва за лечение на Алцхаймер. Но ако се интересувате от това да добавите това към лечебния си план, консултирайте се с вашия здравен консултант преди употреба.

Как да използвате:

 • Вземете 30 до 60 капки течен екстракт от “Gotu Kola” 3 пъти на ден.
 • Дозировките могат да варират в зависимост от производителите, така че винаги внимателно следвайте указанията на бутилката.

12. “Gotu Kola” може да има и детокс ефект

Най-новите изследвания разглеждат ефекта му върху токсичността на черния дроб и бъбреците.

Може да се използва за потискане на токсичните странични ефекти на антибиотичния изониазид. Изониазид се използва за лечение и профилактика на туберкулозата.

Как да използвате:

 • Вземете 30 до 60 капки течен екстракт - 3 пъти на ден в продължение на 14 дни.
 • Дозировките могат да варират в зависимост от производителите, така че винаги внимателно следвайте указанията на бутилката.
Детокс ефект на Готу Кола irisolog.bg

Потенциални странични ефекти и рискове

“Gotu Kola” обикновено се понася добре..

В някои случаи може да причини главоболие, разстроен стомах и виене на свят. Големите количества могат да причинят сънливост.


Започвайки с ниска доза и постепенно вдигайки до пълна доза може да помогне да намалите риска от нежелани реакции.

 • Трябва да приемате “Gotu Kola” само за две до шест седмици.
 • Не забравяйте да направите две седмична почивка преди възобновяване на употребата.

Когато се прилага локално, “Gotu Kola” има потенциал да предизвика дразнене на кожата. Винаги трябва да направите тест, преди да продължите напред с пълно приложение. Билката има опасни нива на тежки метали ако се отглежда в замърсена почва.

 • *Изберете да купувате продукти от надеждни източници и след консултация със специалист.

Не използвайте “Gotu Kola”, ако:

 • сте бременна
 • кърмите
 • имате хепатит или друго чернодробно заболяване
 • имате планирана операция в рамките на следващите две седмици
 • сте под 18 години
 • имате история на рак на кожата

Говорете с вашия здравен консултант преди употреба, ако:

 • имате чернодробно заболяване
 • имате диабет
 • имате висок холестерол
 • приемате лекарства като успокоителни за сън или тревожност, седативни лекарства (депресанти на ЦНС)
 • приемате диуретици

Билката на дълголетието

“Gotu Kola” е билката за дълголетието в тайландската традиционна медицина. Може да се използва за външно лечение - като изгаряне, кожни контузии при заболявания като епилепсия, кожни заболявания, диария, пептична язва. Освен това е от полза за анксиолитичен, мозъчен тоник и увеличаване на паметта. Тази билка е сертифицирана в националния списък на лекарствата в Тайланд за полза и безопасност.

Билката Готу Кола на дълголетието

Въпреки че обикновено “Gotu Kola” се счита за безопасна за употреба, все пак трябва да се консултирате със здравен консултант преди употреба. Това билково лекарство няма за цел да замести одобрен от специалист план за лечение и в някои случаи може да доведе до неблагоприятни странични ефекти. Малките количества от билката са безобидни за повечето хора и просто могат да ви донесат голяма полза.


Каквато и форма на “Gotu Kola” да приемете - на чай, на капсули, тинктура, крем (маз) - не забравяйте да прочетете етикета за инструкции за подготовка и дозиране.

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН