Котешката Стъпка (Clinopodium Vulgare) е известна на много хора и като билката на Левски, той я е използвал за лечение на всякакви болести по времето, когато е бил свещеник.

Позната е и с чудодейните си лечебни свойства срещу онкологични заболявания и има вече стотици доказателства, че нейната сила има възможностите да победи рака.

Билката Котешка Стъпка

Растенията от народната медицина

Приблизително 80% от световното население разчита на традиционните лечебни начини и билки за първично здравеопазване и уелнес.

Около 25% от всички лекарства, отпускани по лекарско предписание, са получени от растителни източници и повечето от тях са открити поради предишната им употреба от традиционни лечители. Затова тези растенията са обещаващи източници за разработване на нови ефективни лекарства. Сред такива растения може да се счита Котешката Стъпка (Дивият Босилек - Clinopodium Vulgare (Lamiaceae)), широко прилагана в наши дни в българската традиционна медицина.

Котешка Стъпка (Clinopodium Vulgare)

Други имена за билката са черновръх или див босилек, а най-разпространеното - Котешка Стъпка идва от цветчетата й, които приличат на котешки лапички.

Котешка Стъпка Clinopodium Vulgare irisolog.bg

Тази билка е едногодишно растение с маслено зелено стъбло, високо от 15 до 40 cm. Тревист див цвят - от семейство Lamiaceae.

Листата й приличат на чемширените, само че са по-големи.

Цветът е по върховете, в горната част на всяко стъбло и представлява наредени в кръг килийки, които приличат на отпечатък от котешка стъпка, откъдето идва и името на билката. Цъфти между юли и септември.

Цветята варират оттенък от наситено лилаво до жизнено виолетово и до фино розово. Всяко едно има пет венчелистчета, които образуват хлабава форма на камбанка и пет изящни тичинки, които придават уникалния му и забележителен вид.

Расте по ръбовете на широколистни и смесени гори, в храсталаци. Предпочита суха, тревиста среда с рохкава почва. Има малко изисквания и ще расте добре практически във всяка градина.

Разпространена е из цялата страна, особено в полите на Стара планина, Средна гора и Родопите.

В дивата природа това великолепно лилаво цвете осигурява нектар на много от най-обичаните ни опрашители, включително пчели, пеперуди и други летящи насекоми. Така че добавянето му в градина вероятно ще привлече тези насекоми, които със сигурност ще доставят радост на всеки любител на природата. В крайна сметка каква градина би била пълна без нежното шумолене на пчелите и трептенето на цветни пеперуди?

Употреба

Освен естетическите си качества и тенденцията за привличане на дивата природа, Котешката Стъпка има много практически приложения.

 • Тя е най-известен като готварска съставка,

която може да се използва за добавяне на вкус към голямо разнообразие от ястия.

 • Въпреки това може да се използва и при приготвянето на багрила.

Странно, но въпреки лилавия оттенък на цветята си, багрилата, които произвежда са кафяви или жълти на цвят.

 • Използва се и в традиционните лекарства

където има голямо разнообразие от функции, вариращи от стимулиране на сърдечната честота до изчистване на дихателните пътища. Дори заради антибактериални си свойства се използва като традиционна съставка при лечението на рани.

Котешка Стъпка при лечение на рани
 • Сякаш всичко, това не е достатъчно, защото може да се използва и за приготвяне на вкусен билков чай.


В България Clinopodium Vulgare L. е добре известно лекарствено растение, използвано главно за заздравяване на рани и лечение на брадавици поради вирусна инфекция.

 • екстракт

Изсушен, смлян растителен материал се извлича чрез директна мацерация с етанол, етилацетат и ацетон.

Накратко, 30 г растение се накисва със 150 ml разтворител в продължение на 24 часа на стайна температура, след което полученият екстракт се филтрира през филтър хартия. Остатъкът от филтрацията се екстрахира отново, два пъти, като се използва същата процедура. Получените филтрати се комбинират и след това се изпаряват до сухо, като се използва ротационен изпарител при 40° С.

 • Антибактериално действие на екстракти от лечебното растение

Използвана е в българската народна медицина, главно по време на войни с цел лекуване на рани. Антибактериалната активност е изследвана въз основа на нейните фитохимични свойства.

Доказано, че растението показва много силно действие върху бактериите. Вода и 80% екстракт от ацетон показа добра антиоксиданта активност. Ефектите от това действие са много важни като основа за търсене на възможности за използване на антибактериалните свойства на това растение фармацевтично.

 • воден екстракт

Изследванията показват, че воден екстракт от C.Vulgare силна антитуморна активност.

*Приготвя се чрез кипене на смлени остриета за 5 минути, се препоръчва за противотуморно лечение.

 • гел

Въз основа на етнофармакологичната употреба - гел, съдържащ 20% етанолектор на растението се използва за лечение на свързани с възпаления на кожата и предотвратяване на стареенето на кожата.

 • настойка (или още тинктура)

Настойките от Клиноподиум Вулгаре се използват и в традиционната медицина за лечение на болести като стомашни язви, диабет и рак.

 • под формата на чай

Ползи

Котешката Стъпка се използва широко в българската традиционна медицина за лечение на дразнене и подуване на кожата и за облекчаване на симптомите, свързани с мастит и простатит.


Билката може да бъде приемана под формата на чай, на екстракт или външно като лапи.

Котешка Стъпка форми на приемане

*Ако се колебаете кой е най-добрият вариант и дозировка за вас, можете да посетите специалист ирисолог, който чрез Ирисова Диагностика ще установи нуждата на вашият организъм. Защо Ирисова Диагностика?

Защото е важно да споменем, че да я приемаме в диво състояние е невероятно, но може да бъде и опасно. Винаги е важно знаем - без значение откъде ще я вземем - от магазин или да го намерим навън, какво точно консумираме.

Това е и билката с може би най-разпространените ползи:

 • при проблеми с кръвоносните съдове - високо артериално кръвно налягане, отпушване на артерии и подобряване проводимостта на кръвта. Освен, че отпушва артериите действа и превантивно като предпазва от запушване. Тоест още преди да се появи сърдечен проблем, действието на билката го спира.
 • пази от инфаркт
 • пази от инсулт
 • полезна е при бъбречни кризи
 • подпомага извеждането на камъни от бъбреците
 • лекува цистит
 • може да се използва от диабетици за облекчаване на симптомите на диабета
 • използва се за лечение на гинекологични заболявания
 • при мастопатия
 • при мио
 • гастрит
 • паркинсон
 • кожни заболявания
 • Медицински се търси за своите анти-чернодробни (защита на черния дроб) ползи за предпазване от отрицателните ефекти на някои лекарства, използвани при лечението на някои състояния на черния дроб, и тя е близка относителна Chinense на Clinopodium за защита от кардио токсичност при лечението на злокачествени лимфоми на левкемии и други солидни тумори.

Широк спектър на употребата на билката

Приемането на традиционнота медицината като алтернативна форма на здравеопазване и развитие на микробна резистентност към наличните антибиотиците накараха изследователите да изследват антимикробни свойства на лечебните растения.

Освен това, нарастващата употреба на растителни екстракти в хранителни, козметични и фармацевтичната индустрия предполага, че за да определят активните съединения, чрез систематични изследвания на лечебните растения са много важни.

Котешката Стъпка широк спектър на употреба

Не само с красивия си външен вид, способността да привлича цветни насекоми, но и с широкия спектър на употреба, препоръчваме тази билка на всеки градинар, който наистина иска да извлече максимума от своите растения, както и на всяко домакинство в кухнята. Тя не само ще придаде въздух с деликатен чар на вашата градина, но и можете да я приберете за използване в готвенето, при приготвянето на домашни багрила или като най-ценното - лекарствено средство.

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН