Денят на Земята е всеки ден и навсякъде където сме


Денят на Земята е ежегодно събитие, отбелязвано по целия свят на 22-ри Aприл, за да демонстрира подкрепа за опазване на околната среда.

За първи път се отбелязва през 1970 г.. Сега включва събития, координирани в световен мащаб, в повече от 193 страни.

Тази седмица - помислете как да направите нещо полезно за планетата - почистете наоколо или около къщата ви, засадете дърво или просто да се насладите на природата. Разходете се из гората в търсене на появяващите се диви цветя и зелен мъх. Излезте навън (безопасно), да вдишате глъдка въздъх, независимо от времето.

Насладете се на природата около нас

Първият Ден на Земята

Повечето от нас няма да се впуснат на открито днес, но това не пречи да отпразнуваме 50-годишнината.

Първият Ден на Земята е бил организиран през 1970г. ,преди 50 години в САЩ, обединявайки университети и училища в цялата страна от 25-годишния дипломирал се студент - Денис Хейс. Огромният успех на това събитие, което събира 20 милиона американци - 10 процента от населението на Съединените щати по онова време - спомога за разпалването на съвременното екологично движение.

Следващото десетилетие има редица промени в законодателствата на държавите - актуализации на Закона за чистия въздух и създаването на Закона за чистата вода, Закона за застрашените видове и създаването на Агенция за опазване на околната среда.

През 1990г. Денят на Земята се превръща в глобално събитие. Днешни дни има повече от 193 страни участници и се чества от приблизително милиард души по целия свят.

Кога е денят на Земята?

Винаги се празнува на 22-ри Април. Тясно свързан с Деня на дъгата, който се пада последния петък на Април.

22 ри Април световен ден на земята

Датата е била избрана, тъй като попада между пролетната ваканция и финалните изпити в САЩ.

  • 2020г. сряда, 22 Април
  • 2021г. четвъртък, 22 Април
  • 2022г. петък, 22 Април
  • 2023г. събота, 22 Април

Какво е денят на Земята и защо го празнуваме?

Денят на Земята започва да се отбелязва преди 50 години поради нарастващата загриженост за замърсяването на въздуха и водата и влошаването на околната среда в САЩ като цяло. В крайна сметка прераства в глобално събитие, което обединява учени и екологични активисти.

Петдесет години по-късно има редица предизвикателства пред околната среда, някои много по-големи, най-вече глобални климатични промени.

Денят на Земята глобално събитие

Дейностите са свързани с борбата с индустриалното замърсяване, нефтените разливи, изхвърлянето на токсични отпадъци и други актуални проблеми на времето.

Подобно на часа на Земята на 28 март, има за цел да повиши осведомеността по въпроси като климатичните промени и глобалното затопляне.

Учените по целия свят призовават обществеността да се запознае с нарастващите опасения за околната среда.

*Планетата се затопля поради човешка дейност

Днешния 22 Април 2020 - ще бъде дигитален

Със социалното дистанциране, на фона на пандемията, за много от нас този Април, Денят на Земята ще премине в дигитален вариант. Виртуални събития, като лекции за околната среда и филми, ще се проведат днес - сряда, 22-ри Април. За да видите каталог на официалните събития, може да посетете официалния сайт - earthday.org.

Разбира се, социалното дистанциране не означава, че не можете да излизате навън и да се наслаждавате на природата, стига да го правите отговорно!

Ще се проведе 24 часа онлайн предаване. Целта тази година


е да се „наводни света с послания за надежда, оптимизъм и най-вече за действие"

NASA, Американският природонаучен музей (AMNH) в Ню Йорк и редица други организации днес предлагат онлайн дейности, които ще ни научат повече за нашата планета Земя и ще задвижват у дома необходимостта от това да защитаваме растенията, животните и широко отворените пространства. (СНИМКАААА)

NASA предоставя сички ресурси безплатно и на разположение на учители и ученици, родители, граждански лидери, музеи - и на всеки друг - да ги използват и наслаждават.

Космическата агенция комбинира различни образователни ресурси в инструментариум за 50-годишнина, който е предназначен да предава съобщения за опазване сред младите хора - и на всички нас. NASA също започна кампания #EarthDayAtHome, за да помогне на любителите да празнуват.

Космическата агенция ще бъде домакин и на специално издание на Деня на Земята на "NASA Science Live" днес, сряда от 15:00ч. EDT (22:00ч., българско време). В уебкаста ще участва шефът на агенцията Джим Бриденстийн, който ще говори за това как технологията на NASA помага на учените да научат за Земята и многото си взаимосвързани системи.

Междувременно AMNH ще излъчи целодневен "Earthfest". Едно от събитията на живо „watch party“ (във Фейсбук) в 18:00. EDT (01:00 23-ти, българско време), домакин на планетарния геолог на AMNH Марта Гилмор, ще сравнява нашата планета с нейните космически съседи, поставяйки Земята в по-голям контекст и измествайки нашата перспектива.

Разкрития около мистериите на токсичния близнак на Земята, Венера и динамичния характер на нашите планетарни съседи. На какво могат да ни научат Венера и Марс за изменението на климата и уникалните условия, които поддържат живота на Земята?

Всички тези дейности са само върхът на айсберга от днешния ден. Можете да намерите подходящото онлайн събитие за вас чрез инструмента за търсене, създаден от мрежата за Деня на Земята.

Тема на деня на земята 2020

Основна цел на Деня на Земята


Основната цел на Деня на Земята е да се повиши осведомеността за отрицателното въздействие на нашите действия като човечеството върху околната среда и земята като цяло и е ден за политически действия и гражданско участие.

Тази година темата е „Действия срещу изменението на климата" - #CLIMATEACTION . Използвате този ден, за да се образовате повече, да научите интересни подробности, да раберете как допринасяте за многото проблеми, които са изправени пред околната среда, колко е важна тя за нас и как можете да направите по-съзнателен и екологичен избор.


Помогнете на земята и всеки ден променяйте към по-добро, не само в деня на Земята.

Честит Ден на Земята!

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН