Маточина - "Melissa officinalis"

Маточината или позната още като Мелиса е широко разпространена и лесна за разпознаване най-вече заради специфичният аромат, който излъчва - на лимон.

Прилага се ежедневно от стотици хора, не само заради приятния си вкус, ако е сварена на чай, но и заради основното й действие - природно и безвредно успокоително средство.

Чай от маточина - irisolog.bg

История

"Melissa officinalis", пчелен или меден балсам, е многогодишна билка.

Думата "Melissa" е съкратената средна латинска форма на гръцката дума "melissóphyllon", която означава „пчелен лист“. Името идва от гръцката дума mélissa или mélitta, означаваща самата пчела, получена от мели, означаваща мед. "Officinalis" е нова дума на латиница и означава „във фармацевтична употреба“.

В древността лимоновият балсам се отглежда като храна за пчелите. Върджил и Плиний съобщават, че поради силния си аромат, листата на балсам от лимон се търкат върху нови кошери, за да примамят пчелите.

Melissa officinalis маточина irisolog.bg

Медицинската употреба на маточината има 2000 годишна стара традиция. През 10 век арабските лекари използват растението за укрепване на сърцето и за лечение на меланхолия. В Капитуларите на Карл Велики е дадена заповед за лимонов балсам да се засажда във всяка обител на градината.

Ботанически характеристики

Маточината е многогодишно тревисто растение с височина от 50 до 80 сантиметра, с четири ръбесто разклонено слабо стъбло, покрито с редки власинки и с добре развито коренище.

Листата са срещуположни, овални до сърцевидна форма и тъпо назъбени. Тъмнозелени и голи са отгоре, а отдолу светлозелени и жлезисто окосмени.

Листа на маточина

Цветовете са групирани по 3 – 10 в едностранни лъжливи прешлени в пазвите на горните листа и са бледо бели или розови, с размер приблизително 1 см, с тръбеста двуустна 5-зъба чашка, 5-листно двуустно венче и 4 тичинки.

Цветове на маточина

Ароматът на цветята и натрошените листа е пикантно-ароматен и силно напомня на лимони.

Маточината цъфти от юни до септември.

Плодът е сух, разпадащ се на 4 светлокафяви орехчета.

Разпространение и култивиране

Melissa officinalis е член на семейство Lamiaceae (мента), принадлежи към род, който включва 5 вида многогодишни билки, родом от Европа, Централна Азия и Иран.

Въпреки че маточината произхожда главно от Южна Европа, сега е натурализирана по целия свят, от Северна Америка до Нова Зеландия.

Растението се среща диво, на слънчеви места и на възвишения до приблизително 1000 метра.

Поляна от маточина

Билката вероятно е една от най-лесните за отглеждане и е идеална за начинаещи. Расте и се разпространява толкова лесно, че някои градинари я смятат за плевел.

Среща се на естествено песъчливи и бодливии райони, расте из редките гори, храсталаците покрай градините, оградите и дворовете в цялата страна, но също така на възвишения - морско ниво до планините.

Други имена:

балсам, балсам мента, пчелен балсам, пчелна билка, син балсам, цитронела, обикновен балсам, воднисто растение, градински балсам, нежен балсам,мелиса, мелиса балсам, сладък балсам, сладък балсам

Начини на използване

Маточината е едно от най-старите и най-известни тревисти ароматни растения и в него има разнообразие от активни съставки, които правят възможни неговите свойства.

Използва се под различни форми като маслени екстракти, воден екстракт, алкохолен екстракт от свежите връхчета и прилагане на мехлем и компрес.

- Растението може да се използва прясно или сушено, като за сушене се добива непосредствено преди или непосредствено след цъфтежа.

Сушена маточина

- Маточината е много популярна и като чаена запарка.

- Като подправка е изключително универсална, особено в ориенталски храни и летни напитки.

Сушена маточина

- прекрасно допълнение е към плодови салати, билкови масла, плодови напитки и сорбета.

Може да се използва и в много ястия с яйца, кремове, различни супи и гювечи. Също и за плънка за домашни птици, агнешко месо или риба. Нейният фин вкус е перфектен за сосове и маринати за риба. Комбинира се добре и с много подправки - черен пипер, мащерка и магданоз.

- Важна съставка е и в билковите ликьори (като Chartreuse и Bénédictine) и в спиртни напитки (Carmelite).

- Етеричното масло от маточина се използва в ароматерапията. Също така се използва и лекарствено - то съдържа цитрал и цитронела, които действат за успокояване на централната нервна система и са силно спазмолитични.

Етерично масло от маточина

- Листа от лимоновия балсам се използват и като добавки за вана и в билкови възглавници.

- Динамичен акумулатор, който събира минерали или хранителни вещества от почвата и ги съхранява в по-бионалична форма - използва се като тор или за подобряване на мулчирането.

Полезни свойства

В исторически план е доказано, че маточината притежава седативен/успокоителен ефект.
Много полезна съставка в саксията - Тя е често отглеждана като домакинско лекарство с дълга традиция - като тонизиращо средство, което повишава настроението.

Маточина билката на спокойствието и настроението


Използвана редовно - успешно повлиява симптомите на стрес, безсъние, тревожност, хиперактивност, загуба на концентрация, отслабена памет и др.

Може да бъде използвана и за:

  • Превенция на сериозни, сърдечни заболявания като холестерол, защото въздейства на триглицеридите на черният дроб. Също и при аритмия, защото действа отпускащо на сърдечните мускули.
  • Листата и младите цъфтящи растения имат противогазови, спазмолитични, противогъбични, менструално стимулиращи и свързани с щитовидната жлеза ефекти. Прякорът му е „Женски аспекти“ , защото се използва за отпускане и подмладяване.
    * при проблеми със щитовидната жлеза, се препоръчва да е под формата на екстракт.
  • Намира употреба и като антивирусно и противовъзпалително средство - понижава температурата и има антибактериален ефект.
  • Съвременните изследвания показват, че може да помогне значително при лечението на настинки.
  • Външно може да се използва с налагане на кожата за лечение на кожни проблеми като херпес, язви и подагра.
    Известно е, като средство за отблъскване отблъсква насекоми - мухи, мравки и др. Втрива се върху кожата като репелент, въпреки че етеричното масло тук би било по-ефективно.
  • Освен това маточината е ефективна при лечение на главоболие, лошо храносмилане, колики, гадене, нервност, анемия, световъртеж, синкоп, неразположение, безсъние, епилепсия, депресия, психоза и истери.
Маточината тонизиращо средство

Лечебната билка

Тази древна лечебна билка изглежда все още има огромен потенциал, който стои пред запалените изследователи, за да продължават да провеждат още много биологични изследвания.

Маточината има кисел вкус, охлаждащ и успокоителен. Тя комбинира това свойство с типичните за успокояване на нервите сили на семейството на ментата, за да направи едно силно, но безопасно и просто успокоително. Тези сили са много по-забележими, когато растението е прясно тинктурано.

Билките широкоспектърни средства


Маточина трябва да има на рафта във всяко домакинство, като общоуспокоително средство.

Ако все пак не сте сигурни дали би била подходяща за вас, винаги може да се консултирате със специалист (ирисолог), тъй като ирисовата диагностика се занимава с предписване на билкови продукти и специалистите имат широки познания в сферата и може да ви бъде изготвена индивидуална препоръка за употребата на билката.

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН